Adıyaman Kahvesinin Binbir Derde Deva Sırrı
Adıyaman, tarih boyunca Kommagene hükümdarlığı ardından Akkoyunlular ve en son Dulkadiroğulları gibi farklı devletlerin merkezi olmuş bir şehirdir. Ayrıca sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı da Kommagene krallığından günümüze ulaşmıştır. Adıyaman kahvesi ile meşhur bir şehirdir. Bu kahvenin ilden tüm Türkiye'ye yayıldığı bilinmektedir. Gerçekten de bu kahveyi bölgeye bir dönem hakim olmuş Timur en çok içen hükümdarlardan birisi olarak Evliya Çelebi tarafından bildirilmektedir.
Bu kadar kısa bir tarihi bilgi verilmesinin ardından kahvenin adeta binbir derde deva sırrının üzerinde durmak da gerekmektedir. Bu şekilde Adıyaman kahvesi nedir ve içerisinde şifa niyetine kullanılan hangi özel karışımları bulunmaktadır.
Adıyaman kahvesinin karışımları
Adıyaman kahvesi, tarihi Yemen kahvesi, kakule, menengiç, keçiboynuzu ve salep karışımlarından oluşan özel bir karışıma sahiptir. İşte bu karışımlar da kahveyi içenlere birçok noktada Adıyaman kahvesi olarak derde deva sunan nitelikler sunmaktadır. Temel anlamı düşünüldüğü zaman başlıca önde gelen bu şifalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Astım, bronşit ve diğer nefes darlığına iyi gelir
- Öksürüğü keserek nefes açar
- Kolesterolü düşürdüğü için vücudu dengeler
- Uyku düzenini dengeler adına birçok yönden öne çıkan özellikleri bulunmaktadır
Tüm bu özellikleri dikkate alınarak Adıyaman kahvesi açısından dikkat çeken birçok noktalara dönük olmak üzere birbirinden farklı yönlerde tamamen öne çıkan nitelikleri sunmaktadır. Sunmuş olduğu tüm bu başlıca nitelikler ışığında düşünüldüğü zaman kahvenin Yemen topraklarından gelen Yemen kahvesi ile bire bir aynı özellikleri karşıladığı hemen görülmektedir. Ayrıca söz konusu özellikleri düşünüldüğü zaman birçok hastalık ve derde derman olması yönüyle de en fazla tüketilen içeceklerden birisidir. Adıyaman'da halen kahveden sonra kullanılan kahvaltı anlayışıyla halen tüketilen şeylerin arasında gelmektedir.