• 0506 773 94 74
  • info@adiyamankervansaraykahve.net

Osmanlı Kahvesi Tarifi

Eki 23 ,2017

Osmanlı Kahvesi Tarifi

 

            Son dönemlerin kahve trendleri incelendiğinde eskiden çok popüler olan fakat günümüzde değişime uğrayan kahvelerin revaçta olduğu görüşecektir. Osmanlı kahvesi buna en iyi örnektir. Bir diğer ismi dibek kahvesi olan bu özel kahve artık her yerde satışa sunulmakta ve marketlerde bile bulunabilir hale gelmektedir. Türk kahvesi tarzında olan fakat sütlü lezzeti ile içimi çok daha kolay olan bu kahve çocuklar tarafından bile bayılarak tüketilmektedir. Kahve, çekirdeklerden elde edilen ve öğütülerek hazırlanan leziz bir içecektir. Tek başına bile yeterince aromatik olan ve lezzeti ile yalnızca ülkemizde değil tüm dünya da tüketilebilen kahve her yöreye göre farklılık göstermektedir. Örneğin; Amerika tarzı ülkelerde daha çok filtre kahve ve americano tarzı kahveler tüketilirken ülkemizde daha çok Türk kahvesi tercih edilmektedir. Dibek kahvesi de Türk kahvesinin bir benzeri olan lezzetli bir kahve çeşididir. Özel öğütme teknikleri ile hazırlanan ve bu yönü ile Türk kahvesinden ayrılan Osmanlı dibek kahvesi kolay içimi ve kendine özgü aromatik tadı ile ön plana çıkmaktadır.

 

             Osmanlı kahvesi adı altında satışa sunulan kahveleri Türk kahvesinden ayıran tek detay kahvenin öğütülme biçimi değildir. Bunun yanı sıra içeriğinde yer alan baharatları ve aroma katıcı malzemeleri ile Türk kahvesinden ayrılan dibek kahvesi özel ve bir o kadarda lezzetli bir kahve türevidir.

 

 Osmanlı dibek kahvesi içeriği ve özellikleri

 

            Osmanlı dibek kahvesi öğütülme biçimi bakımından daha farklı olan özel bir kahve çeşididir. Eskiden sıklıkla yapılan fakat günümüzde yeninden ortaya çıkan bu kahve ülkemizde en çok Adıyaman’da tüketilmektedir. Fakat Türkiye’nin her yerine sipariş verilmesi de mümkündür. Bu sayede herkes bu lezzeti tatmış olacaktır. Bir tokmakla ezilerek elde edilen kahve çekirdekleri yağının büyük bir kısmını kaybetmediğinden daha lezzetli ve yoğun kıvamlı bir kahve elde edilecektir. Bu yönü ile diğerlerinden ayrılan ve sütlüymüş gibi yumuşak içimli bir lezzete sahip bu kahve için Adıyaman’a gidilmesine gerek yoktur. Sipariş yöntemi ile alınan kahvenin ev ortamında pişirilmesi ve en özel misafirlere ikram edilmesi mümkündür. Daha zaman alıcı yöntem ile elde edilen ve kahvenin lezzetinin de buradan kaynaklandığı dibek kahvesi mutlaka deneyimlenmelidir. Hazırlanışı klasik Türk kahvesinde farksız olsa da lezzeti ile herkesin gönlünü fethetmeyi başaracaktır.

 

 Osmanlı dibek kahvesi tarifi

 

            Osmanlı kahvesi de denilen dibek kahvesi bu adı Osmanlı döneminde yoğun olarak tüketildiği için almıştır. O döneme ilgi duyan kişilerin mutlaka deneyimlemesi gereken bu kahve çeşidinin nasıl pişirildiği de merak edilmektedir. Osmanlı dibek kahvesinin tarifi ve pişirilme biçimi Türk kahvesinden farksızdır. Tıpkı Türk kahvesi gibi pişirilen ve köpüklüsünün makbul olduğu bu içecek cezve yardımı ile hazırlanmaktadır. Bunun için kaç fincan dibek kahvesi yapılacak ise ona göre fincanlar ayarlanmalı ve kaç fincan var ise o kadar su cezveye konmalıdır. Daha sonra dibek kahvesinden her bir fincan için 1’er tatlı kaşığı kahve alınmalı ve cezveye aktarılmalıdır. Bu şekilde kısık ateşte pişirilen dibek kahvesi köpüğünün bozulmaması için çok sık karıştırılmamalıdır. Kahve taze ise bol bol köpürecek ve sunum esnasında problem yaratmayacaktır. Kahve iyice piştikten ve kaynamaya başladıktan sonra altı kapatılmalı ve oluşan kahve köpüğü her fincana eşit olacak şekilde dağıtılmalıdır. Daha sonra kahvenin geri kalanı da fincanlara pay edilmeli ve isteğe bağlı olarak yanında lokum ile servis edilmelidir. Bu doğrultuda hazırlanan Osmanlı dibek kahvesi akşam yemeklerinden sonra ya da gün içerisinde keyifle tüketilecek ve sağlığa olan faydalarının yararlanılmış olacaktır.

 

Etiketler: Osmanlı Kahve Tarifi
Yeni kahve türlerini bilmek ister misiniz?
E-Bültene Kayıt Olun