Osmanlı'nın Vazgeçilmezi Dibek Kahvesi
Dibek kahvesi, kahvenin dibek adıyla bilinen tahta veya taş havanlarda dövülerek öğütülmesiyle yapılır ve adını da buradan almaktadır.
Osmanlı zamanında oldukça meşhur olan bu el dövmesi kahveler, 1800 yıllarında kahve öğütücü makinelerin çıkmasıyla birlikte daha az kullanılmaya başlanmış ve geçtiğimiz yıllara kadar da bilinirliği bir hayli azalmıştı. Ancak son dönemler de dibek kahvesi yeniden duyulur oldu ve havanlarda kahve öğütülmeye tekrar başlandı. Osmanlı'dan farklı olarak da kahve içeriği biraz zenginleşmiş, içine, Hindistan cevizi, kakule, menengiç ve mercan köşkü de eklenerek değişik aromalar elde etmişlerdir.
Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır
Dibek kahvesi, dibek adı verilen tahta veya taş olabilen havanlarda el yardımıyla tahta tokmaklarla dövülen ve öğütme işlemi bu şekilde gerçekleşen bir kahvedir. Bu kahvenin Osmanlı kahvesinden farkı ise dibek kahvesi daha iri dövülmüştür ve tadında yumuşaklık hissi vardır. Osmanlı da sütlü veya sütsüz olarak iki farklı şekilde de tüketilirdi. Dibek kahvesinin pişirme aşamaları tıpkı Türk kahvesi gibidir. Sütlü yapılacaksa fincan ölçü alınarak süt, sade yapılacaksa yine fincan ölçü alınarak su eklenir. Her fincan için bir yemek kaşığı dibek kahvesi alınarak kısık ateşte pişirilerek yapılır.
Dibek Kahvesinin Faydaları
- Dibek kahvesi yağ yakıcı özelliğe sahiptir.
- Günde 2-3 fincan içildiğinde hazmı kolaylaştırır.
- Zihni açar ve vücuda zindelik katar.
- İçinde menengiç bulunan dibek kahvesi astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Ağız kokusunu ve diş çürüklerini önleyici özelliklere sahiptir.
- Ağrı kesici özelliği ve kas gevşetici vardır.
- Safra kesesi taşlarını yok eder.
- Şeker hastalığını önler.
- Dibek kahvesinin telvesi, cilde sürüldüğünde sürülen bölgedeki kırışıkları azaltır ve yeni kırışıkların olmasını önler. Sürülen bölgeyi de nemlendirici etkisi bulunmaktadır.