• 0506 773 94 74
  • info@adiyamankervansaraykahve.net

Osmanlı Kahvesi

Eyl 20 ,2017

OSMANLIDA KAHVE KÜLTÜRÜ

 

             Türk devletleri tarih boyunca kendilerine özgü örf ve adetleri ile komşu ülkelerinin takdirini kazanmış topluluklar olmuşlardır. Özellikle misafirperverlik Türk devletlerinin olmazsa olmazlarından biridir. Gelen misafirler en iyi şekilde ağırlanmadan katiyen geri gönderilmezmiş. Osmanlı devletinde en yaygın kültürlerden biri de kahve kültürüdür. Öyle ki yıllarca Osmanlı padişahları sabah akşam en az 2 defa kahve içmeden gün geçirmezlermiş. Yerli halk da padişahlar gibi sürekli kahve tüketirmiş.

 

           Osmanlı geleneklerinde eve gelen misafire su ve kahve birlikte ikram edilirmiş. Misafir suyu seçerse bu karnının aç olduğunu belirtirmiş. Eğer misafir kahveyi seçerse tok olduğunu ve sadece kahvesini içip kalkacağını belirtirmiş. Misafirlere en çok Osmanlı kahvesi olarak dibek kahvesi ikram edilirmiş.

 

OSMANLI KAHVESİNİN GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU

 

           Osmanlı kahvesi o kadar çok seviliyordu ki Çin bile Osmanlı devletinden kahve ithal ediyordu. Meşhur Osmanlı kahvesi her hanedanlığın dilindeydi. Zamanla bu kahve Osmanlı devletinin çöküş sürecine girmesi ile eski önemini yitirdi. Fakat her zaman bu kahvenin geleneği devam ettirilmeye çalışılmıştır. Günümüze kadar da bu kahve hiçbir değişikliğe uğramadan gelebilmiştir. Osmanlı devlet anlayışında misafir baş tacıydı. Şu an günümüzde de bizim ülkemizde misafirlere çok büyük değer verilmektedir. Misafirler en iyi şekilde ağırlanmakta ve en iyi yiyecekler ikram edilmektedir.

 

           Kız isteme törenlerinde özellikle kahvenin önemi çok fazladır. İkram edilecek kahvenin kalitesi sizin kızınıza vermiş olduğunuz değeri ortaya koyar. Bu da damat tarafı üzerinde ciddi bir baskı oluşturur. Adıyaman'da üretilen meşhur Osmanlı dibek kahvesi şu an bile kız isteme törenlerinin vazgeçilmez unsurları arasında yer alır. Kızını vermeye niyeti olan babalar gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak ve kızının karşı taraftaki değerini arttırmak için bu kahveyi ikram etmekteler.

Etiketler: osmanli kahvesi,
Yeni kahve türlerini bilmek ister misiniz?
E-Bültene Kayıt Olun